Видови на мозок

Секој ден среќаваме различни пријатели и непознати. Се случува да разговараме за иста тема со различни луѓе, а текот на разговорот води до различни, честопати контрадикторни, заклучоци.

Тоа е затоа што секој има „инсталирано“ различни оперативни системи во мозокот.

Мозокот, орган колку што е фасцинантен толку и збунувачки, доаѓа во сите облици и големини. Како вкусови на сладолед или сорти на пица, човечкиот мозок доаѓа во различни сорти, секоја со свои карактеристики.

  • Расфрлан мозок: Овој тип на мозок е како хаотично торнадо од мисли. Постојано жонглира со многу случајни идеи, задачи и факти, но за жал, нема координација. Често ги заборава клучевите од автомобилот или случајно носи несоодветни чорапи.
  • Аналитички мозок: Овој мозок е како суперкомпјутер на стероиди. Сака да сецира и анализира секоја ситница. Тие поминуваат часови размислувајќи за смислата на животот или дури и броејќи ги нишките зелка во сендвичот што го јадат.
  • Креативниот мозок: Ова е местото каде што припаѓаат чудните и имагинативни умови. Овој тип на мозок е извор на креативност, постојано генерира нови идеи, пронајдоци и уметнички ремек-дела. Можеби имаат тенденција да сонуваат или да се изгубат во својот свет, но еј, овие момци можат да направат магија!
  • Социјален мозок на пеперутка: Овие мозоци ги бива за интеракција и социјализациј. Тие имаат неверојатна способност да ги паметат имињата на луѓето, родендените и името на кучето на соседот на нивниот братучед во Швајцарија. Тие се весели, знаат лесно да се префрлат од еден разговор во друг, ширејќи смеа кај другите.
  • Несмасниот мозок: Се чини дека овој тип на мозок има постојан магнетизам за несреќи и невољи. Се сопнуваат преку нозете, секогаш истураат кафе кога се облечени во бела кошула, па дури и имаат посебни вештини да се затворат на отворени простори ?Но во ред, барем често ни го прават денот интересен!
    На крајот на краиштата, овие типови на мозок се дел од она што нè прави луѓе.

Секој од нив носи свои необичности, силни страни и смешни моменти. Важно е да уживате во животот опкружен со добри луѓе.