Дури и скршениот часовник е точен два пати на ден

.

Сите сме ја слушнале изреката: „Дури и скршениот часовник е во право два пати на ден“. На прв поглед, можеби изгледа како едноставно набљудување за точноста на мерењето на времето, но ако малку повеќе анализираме, можеме да извлечеме длабока лекција скриена во оваа навидум обична фраза.

Животот е сложен и полн со нејаснотии. Се среќаваме со предизвици, правиме грешки и се соочуваме со моменти на сомнеж. Токму во овие времиња изреката „Дури и скршениот часовник е точен два пати на ден“ нè потсетува дека без разлика колку погрешни подвизи ќе направиме или колку пречки сме доживеале, секогаш постои можност да најдеме нешто правилно, нешто значајно.

Како скршен часовник кој можеби ја изгубил својата функционалност, и ние понекогаш може да се чувствуваме скршени. Но, и во таа состојба, има простор за мир и моменти на јасност. Може да доживееме препреки во нашите успеси или да не најдеме решение за проблемот со кој се соочуваме.

Поговорката служи како потсетник дека дури и среде хаосот и непредвидливоста на животот, секогаш постои трошка надеж. Тоа не охрабрува да истраеме, да продолжиме да се трудиме и да останеме отворени за можностите пред нас. Не потсетува дека дури и ако се чувствуваме изгубени или надвор од колосек, ќе има моменти кога нашиот пат ќе се усогласи со вистината, каде што ќе се најдеме во усогласување со светот околу нас.

Тоа не значи дека да се биде во право само два пати на ден е неопходна мерка за успех, туку метафора за наоѓање моменти на вистината или за верување дека совршенството е невозможно.

.Прифаќањето дека лекциите кои доаѓаат со неуспеси и пречки можат да нè доведат до моменти на јасност и цел кои го прават животот вреден за живеење. Можеби токму во оние моменти кога часовникот го покажува точното време, лежи потенцијалот за постигнување успех.