Pse kafeja është aq e nderuar si pije?

Kafeja është si një eliksir magjik që mund t’i kthejë zombit në njerëz, introvertët në flutura sociale dhe macet e egërsuara në kotele lozonjare. Është karburanti që na mban gjatë gjithë ditës, apo vetëm justifikimi i përsosur për të pushuar nga puna dhe për t’u shoqëruar me kolegët?!

Por pse kafeja është kaq e nderuar si pije? Ndoshta sepse është një mënyrë e shkëlqyer për të maskuar faktin se ne të gjithë jemi thjesht të varur nga kafeina. Ose ndoshta sepse na pëlqen ta torturojmë veten duke konsumuar një pije që është sa e nxehtë aq edhe e hidhur. Sido që të jetë, kafeja është një ikonë kulturore rreth të cilës njerëzit në mbarë botën mblidhen.

Është si një klub sekret ku duhet të njohësh zhargonin e duhur për të porositur pijen e duhur. Espresso, cappuccino, latte, macchiato – këto janë fjalëkalimet që na mundësojnë aksesin në rrethin e brendshëm të adhuruesve të kafesë. Dhe sapo të hyjmë, nuk ka kthim prapa.

Nëse jeni një adhurues i zellshëm i kafesë si puna ime ose thjesht e pini me raste, një gjë është e sigurt – kafeja është më shumë se thjesht një pije. Është një mënyrë jetese. Një ritual në të cilin të gjithë mund të marrim pjesë dhe një simbol i humanizmit tonë të përbashkët.