Зошто Google Sheets е сакан од сите

Пред се, овој пост е посветен само на луѓе кои имаат послабо технолошко знаење и работат со табели и пресметки! Не ве повикувам да го отфрлите Excel на вашиот компјутер. Само ви покажувам зошто Google Sheets е неверојатен.

За оние кои не се запознаени со Google Sheets, си дозволувам да го кажам ова – “Имам тајно оружје за вас – Google Sheets!” 🎉

Го прашав Google Translate дали зборот Spreadsheet ми припаѓа мене и ми даде „Calculation sheets“. Но, сакам само да го наречам Листови или Гугл Шетс. Како таква, оваа услуга на Google не е обична, здодевна алатка за игри со броеви. Тоа е како суперхерој од билборд, тука за да го спаси денот и да ви го олесни животот многу.

И зошто е совршен особено за нетехнички луѓе?

Едноставност. Google Sheets може да се пофали со интуитивен интерфејс што се чувствува како пријател со технолошки познавања што ве прегрнува. Нема сложени формули или менија за навигација. Има, но мора да ги прелистувате и потоа да се заљубите во нив кога ќе почнете да ги користите. Се е до едноставноста и леснотијата на користење.

Соработка со други. Ако претходно сте морале да испратите безброј прилози за е-пошта за тимски проект, со Google Sheets можете да соработувате со други во реално време, правејќи тимската работа да се чувствува како ветре.

Предподготвени модели. Зборувам за Шаблони, ако сакате да ги нарекувате така. Тие влегуваат во игра ако се чувствуваме преоптоварени почнувајќи од почеток. Google нуди многу шаблони подготвени за употреба, почнувајќи од буџетски планери, планирачи на настани, аналитика и многу повеќе. Само изберете го оној кој одговара на вашите потреби и е подготвен да манипулирате со пресметките.

Професионални визуелизации. Ова ги прави бројките забавни. Со разнобојни графикони, графикони и повеќе опции за форматирање, Google Sheets ви овозможува да ги трансформирате здодевните податоци во привлечни визуелни ремек-дела. Затоа, импресионирајте го вашиот шеф и колеги со вашите нови дизајнерски вештини! 😉

Пристап од каде било, во секое време. Веќе нема потреба да носите големи графикони на USB. Google Sheets живеат во Облаците, имено Google Drive, што значи дека можете да пристапите до вашите датотеки од кој било уред со интернет конекција. Вашите податоци се секогаш на само еден клик, што го олеснува пристапот.

Така, иако можеби не сме технолошки волшебници, Google Sheets е тука да го премости тој јаз и да не направи суперхерои за табели и пресметки. И ако ги комбинираме со други производи на Google како што се Google Presentations за презентации и Google Apps Script за автоматизација… уффф, добрите работи немаат крај! 💪

П.С. Знам како да правам пица во Google Sheets. 🙂