Работи повеќе, не штеди повеќе

Кога доживуваме периоди на рестриктивни мерки и поскапувања, тоа значи дека е време да го промениме нашиот начин на размислување од штедење, на повеќе работа. Треба да ја насочиме нашата енергија во изнаоѓање иновативни начини за зголемување на нашиот приход, наместо само да се фокусираме на тоа како да го заштедиме она што веќе го имаме.

Ако го прифатиме овој проактивен пристап, можеме да се отвориме за мноштво можности. Можеме да бараме нова кариера со повеќе пари или да бараме дополнителни приходи со споредни работни места од она што моментално го работиме. Дополнително, употребата на технологија и дигиталната економија може да обезбеди иновативни начини за генерирање приход.

Разумното користење на нашиот потенцијал за заработка не само што ни обезбедува финансиска сигурност, туку и ни овозможува да водиме поудобен живот.

Ако рестриктивните мерки и поскапувањата можат да не принудат да штедиме пари за да имаме за елементарните потреби, треба да го пренасочиме нашиот фокус на изнаоѓање начини да заработиме повеќе и да се ослободиме од наметнатите ограничувања.