Pse bankat qendrore rrisin normat e interesit kur kemi inflacion?

Inflacioni është kur paguani pesëmbëdhjetë dollarë për prerjen e flokëve që realisht kushton dhjetë dollarë, e që kushtonte pesë dollarë kur kishit flokë.

Sam Ewing

Rritja e normave të interesit është një mjet i zakonshëm që përdoret nga bankat qendrore për të kontrolluar inflacionin. Kur rriten normat e interesit, bëhet më e shtrenjtë për individët dhe bizneset të marrin hua, gjë që mund të ngadalësojë shpenzimet dhe investimet. Si rezultat, kërkesa për mallra dhe shërbime zvogëlohet, dhe çmimet mund të stabilizohen ose madje të ulen.

Normat më të larta të interesit mund të tërheqin gjithashtu investitorët e huaj që kërkojnë kthime më të larta nga investimet e tyre, gjë që mund të rrisë kërkesën për monedhën vendase dhe të forcojë vlerën e saj. Kjo, nga ana tjetër, mund të ulë koston e mallrave të importuara dhe të ndihmojë në uljen e inflacionit.

Megjithatë, rritja e normave të interesit në mënyrë shumë të shpejt ose në nivele të larta mund të ketë gjithashtu efekte negative në ekonomi, si ngadalësimi i rritjes ekonomike, ulja e punësimeve të reja api edhe rritje të papunësisë, si dhe rritja e kostos së borxhit të qeverisë.

Prandaj, bankat qendrore duhet të balancojnë me kujdes përfitimet dhe rreziqet e rritjes së normave të interesit për të kontrolluar inflacionin.