Барањето прошка е скапо

Извинувањата генерално се гледаат како позитивна работа. Ова покажува дека сме подготвени да преземеме одговорност за нашите постапки и дека се грижиме за луѓето околу нас. Меѓутоа, постојаното извинување може да биде штетно во некои ситуации. Пречестото извинување може да направи да се чувствуваме несигурни и може да ја намали вредноста на извинувањето кога навистина е потребно.

Една од причините зошто постојаното извинување може да не чини е тоа што може да ја намали нашата самодоверба и гордост.

Тоа не прави да се чувствуваме како секогаш да правиме нешто погрешно, што може да не направи помалку склони да ризикуваме или да се докажуваме во ситуации кога е важно да го сториме тоа. Ако постојано се извинуваме, испраќаме сигнали дека не веруваме во себе или во нашите способности.

Луѓето може да почнат да се грижат за нас и да престанат да не сфаќаат сериозно. И тоа може да биде проблем ако направиме грешка која навистина бара прошка. Луѓето почнуваат да не веруваат во нашата искреност и веројатноста да ни простат се намалува.

Пречестото извинување може да биде скапо бидејќи може да создаде негативен циклус, па затоа треба да го зачуваме за ситуации каде што е апсолутно неопходно.