Kërkimfalja është e kushtueshme

Kërkimi i faljes përgjithësisht shihet si një gjë pozitive. Kjo tregon se jemi të gatshëm të marrim përgjegjësi për veprimet tona dhe se kujdesemi për njerëzit përreth nesh. Megjithatë, kërkimfalja e vazhdueshme mund të jetë e dëmshme në disa situata. Të kërkosh falje shumë shpesh mund të na bëjë të ndihemi të pasigurt dhe mund të zvogëlojë vlerën e faljeve kur ato janë vërtet të nevojshme.

Një arsye pse të kërkosh falje gjatë gjithë kohës mund të na kushtojë është se mund të na e ul vetëvlerësimin dhe krenarinë.

Na bën sikur po bëjmë gjithmonë diçka të gabuar, e kjo mund të na bëjë më pak të prirur për të marrë rreziqe ose për të dëshmuar veten në situata ku është e rëndësishme ta bëjmë këtë. Nëse vazhdimisht kërkojmë falje, dërgojmë sinjale se nuk besojmë në veten tonë ose në aftësitë tona.

Njerëzit mund të fillojnë të na shqetësojnë dhe të mos na marrin më seriozisht. Dhe kjo mund të jetë problem nëse bëjmë një gabim që me të vërtetë kërkon falje. Njerëzit fillojnë të mos besojnë se jemi të sinqertë dhe gjasat për të na falur zvogëlohen.

Kërkimfalja e shpeshtë mund të jetë e kushtueshme sepse mund të krijojë një cikël negativ, prandaj duhet ta ruajmë vetëm për situatat kur është e domosdoshme.